Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

"Op mijn pantoffels kan ik naar de Papegaai"

Geplaatst op:
11-10-2022
Werken Aan Woongeluk 1

“Dit is zó leuk”, zegt Tineke uit de grond van haar hart. In een filmpje vertellen zij en andere huurders wat Prettig Wonen voor hen betekent. Het project stimuleert huurders elkaar te ontmoeten. Mooie vriendschappen zijn zo ontstaan. Prettig Wonen heeft zo gezorgd voor meer woongeluk in Holy. 

Sinds 2019 bestaat Prettig Wonen in 3 flats: Fazantlaan, Zwaluwenlaan Even en Zwaluwenlaan Oneven. “In veel complexen in de Holy was geen ontmoetingsruimte. Hierdoor bleven mensen op zichzelf”, vertelt Joop van de Huurdersraad. 

Van 10 hoog met de lift naar 4
De eerste stap was in elk van de flats zo’n gezamenlijke ruimte in te richten. Bewoner Tineke is slecht ter been. Daarom is ze erg blij met de Papegaai, zoals de ontmoetingsruimte op de Fazantlaan heet. “Nu kan ik op mijn pantoffeltjes zonder jas van 10 hoog met de lift naar 4. En dan is het feest.”

Samen naar Blijdorp
Tussen de bewoners Tineke en Remco is door de Papegaai een mooie vriendschap ontstaan. “We gaan soms samen naar Blijdorp,” vertelt Tineke. Zij heeft Remco geholpen met de boodschappen voor het eten, omdat ze een auto heeft. 

Rijst met kip-kerrie en pindasaus
Remco is [met die boodschappen] een lekkere maaltijd aan het koken. Hij vertelt: “Sommige bewoners wilden graag rijst met kip-kerrie, andere met pindasaus. Toen heb ik ze maar allebei gemaakt.” Als toetje is er een advocaatje met slagroom. Dat is een traktatie van Carla, want zij is jarig. Alle aanwezigen zingen voor haar.  

Reisje naar Lennestadt
In de ontmoetingsruimte van Zwaluwenlaan Oneven is het ook lekker druk. Bewoner Annie vertelt dat het idee ontstond een reisje te maken naar Lennestadt in Duitsland. “We zaten hier met allemaal mensen. Ik zei: ‘Daar zou ik wel naartoe willen.’ En Gerda wilde ook mee. We namen elk een paar vriendinnen mee. Het was supergezellig.” 

Ontmoeten, ondersteunen en wegwijs maken
Coach Shantal van Waterweg Wonen vertelt dat in de ontmoetingsruimtes mooie dingen gebeuren. “Daar groeit het onderlinge vertrouwen. Mensen zien elkaar wekelijks en eten soms samen een warme maaltijd. Dan gebeurt er iets tussen mensen. Als coach ondersteun ik dat. En maak ik mensen wegwijs. Ontmoeten, ondersteunen en wegwijs maken: dat is Prettig Wonen”, vat zij samen.