Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

"Zoveel bloemen! Mijn tuintje fleurt de hele straat op"

Geplaatst op:
11-08-2023
Afbeelding Sonja 2

Met een ijsthee of ijskoffie in haar tuintje zitten. Sonja (76) doet niets liever. Haar 2 seringen kleuren zowat de hele Ruytenburchflat paars. “Echte joekels”, zegt ze. “En zó mooi! Maar ook veel werk.” 

De seringen staan in grote bloempotten. Net als de meeste andere bloemen en planten. Trots wijst Sonja naar een rozenstruik. “Die is nu 2 keer zo groot als toen ik hier kwam wonen. En dat is zo’n 4 jaar geleden. Ja, het tuintje maakte de keus gemakkelijk. Mijn buurvrouw en ik zijn de enige in de flat met zo’n fijn buitenplaatsje.” 

Aardappel in een pot
“Waar die groene vingers vandaan komen? Van mijn moeders kant. Zij was altijd al bezig met planten. Vooral seringen. Zo ben ik er ook ingetuind, haha. Maar eigenlijk vind ik alles mooi. Laatst heb ik zelfs een aardappel in de grond gestopt. Daar schijnen ook heel kleurige bloemen uit te komen. Maar meestal vraag ik advies bij een tuincentrum hier in Vlaardingen. De eigenaar weet precies wat past in mijn tuintje. Ik heb bijvoorbeeld pas vanaf half 4 zon. Dat komt door een grote flat aan de overkant van de straat.” 

Narigheid
”Mijn laatste aankoop is zo’n grote palm. Fantastisch! Maar weet je, ik heb hem toch maar binnengezet. Want ik weet zeker dat hij gelijk gejat wordt. Want dat gebeurt gewoon, hè. Zo vond ik mijn rododendron ooit in kleine stukjes terug op straat. Mijn zoon en dochter hebben toen een hekje met slot gemaakt. Die werd gelijk kapotgetrapt. Dan lig ik in bed en hoor vreemden door mijn tuintje lopen. Ik kan je zeggen: dat slaapt niet lekker.” 

Genieten van bloemen
Toch laat Sonja zich niet tegenhouden. Elke dag weer besteedt ze veel tijd aan haar planten. “De kapotte takjes haal ik weg, onkruid ook. En natuurlijk krijgen ze dagelijks water. Al valt dat gesjouw met een volle gieter me steeds zwaarder. Maar het is het waard! Als alles zo mooi bloeit, kan ik daar echt van genieten. Alleen of als ik met visite lekker buiten zit. Behalve als er honden in het tuintje zijn geweest. Dan stinkt het. Het leukst is natuurlijk als voorbijgangers mij complimentjes geven. Mijn tuin fleurt de hele straat op.” 

Nieuw hek
Sonja zou graag nog wat tegels weghalen om in de grond te telen. “Maar er loopt hier ergens een gasleiding, dus ik durf niet te graven.” Een goed hek staat ook op het verlanglijstje. “Zo kan ik mijn tuin wat meer afscheiden. Daar ben ik nog over na aan het denken." 

Reactie Waterweg Wonen
Inmiddels is onze opzichter Kevin bij mevrouw langs geweest. Hij had goed nieuws. De gasleidingen liggen voldoende diep in de grond. Als Astrid wil, kan ze met een gerust hart tegels weghalen en plantjes plaatsen.