Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

Op zoek naar de beste oplossing voor de betonproblemen

Geplaatst op:
01-07-2020
Photo 2020 07 01 07 50 49

Een deel van de galerijen aan de Zwaluwenlaan Oneven (de hoogste flat) en de Fazantlaan is gestut met stempels (palen). Zeker geen mooi gezicht, maar het is nodig voor de veiligheid van de bewoners en bezoekers. Hoe is het zo gekomen en wat gaan we eraan doen?

Oorzaak
Het begon allemaal op 23 mei 2011 in Leeuwarden. Toen stortte een deel van een galerij in door roestvorming van de wapening. Na onderzoek bleek dat het probleem zich voordoet bij galerij/balkonvloeren uit de periode 1955 – 1970 die vastzitten aan de binnenvloeren van woningen.
Er kunnen problemen zijn met de stalen versterking (wapening) in deze oude vloeren door roest of dat deze te licht zijn uitgevoerd. Ook de Koninginnelaan, Aalscholverlaan en de lage flat aan de Zwaluwenlaan Oneven zijn op deze manier gebouwd. Ook daar zijn problemen, maar deze flats hoeven niet gestut te worden.

Onderzoek in Vlaardingen
In 2014 hebben wij onafhankelijk ingenieurs-/adviesbureau Nebest ingeschakeld. Zij hebben toen een onderzoek voor ons gedaan. Daaruit bleek dat deze galerijen en balkons in ieder geval voor 15 jaar goedgekeurd waren. Voorlopig hoefden wij ons geen zorgen te maken.

Blijven controleren
Sindsdien bleven wij de galerijen wel in de gaten houden. Eind 2019 startten wij voor de zekerheid op eigen initiatief een extra onderzoek aan de Zwaluwenlaan Oneven. Eind januari van dit jaar werden wij verrast door de resultaten hiervan. Hieruit bleek dat de stalen versterking in de galerijvloer aangetast is. We zijn verrast door de snelheid van achteruitgang van de staat van de wapening in de galerijvloer.

Veiligheid voorop
Op advies van Nebest plaatsten we toen, voor de veiligheid, zo snel mogelijk stempels. Ook gaven we direct opdracht de andere flats met dezelfde bouw te onderzoeken.

Hoe nu verder?
We vinden het heel vervelend dat de bewoners last hebben van de gevolgen van de betonproblemen. Maar mensen hoeven zich geen zorgen te maken. De flat is veilig als iedereen zich aan de regels houdt. Met de juiste oplossing zorgen we dat de flat veilig blijft. En dat de bewoners er nog lang kunnen wonen.

Het vinden van de beste oplossing is helaas een langdurig traject en van veel factoren afhankelijk. Denk daarbij aan het vinden van de beste oplossing, de berekeningen die door constructeurs gemaakt moeten worden. De beoordeling door de gemeente en afgifte omgevingsvergunning. En de bouwvoorbereiding en uitvoering van de aannemer. We verwachten daarom op z’n vroegst begin volgend jaar te starten met de herstelwerkzaamheden. Bij het zoeken naar de beste oplossing weegt de hoeveelheid (geluids)overlast voor de bewoners zwaar. Waterweg Wonen reserveert ruim 9 miljoen euro voor de herstelwerkzaamheden aan deze complexen.

Tegemoetkoming
We begrijpen dat de bewoners van de gestutte woningen aan de Zwaluwenlaan oneven Hoge flat en de Fazantlaan veel hinder ervaren. We leven erg met ze mee. Om die reden ontvangen zij vanaf 1 juli een tegemoetkoming. Voor het berekenen van de tegemoetkoming zijn wij uitgegaan van de gemiddelde huurverhoging van alle woningen in het bewuste gebouw. Deze regeling gaat in op 1 juli 2020 (datum huurverhoging) en duurt tot en met het moment dat de stempels weggehaald worden. Als alle werkzaamheden klaar zijn weten we hoeveel dit precies per woning is.