Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

"Mijn huis is mijn alles"

Geplaatst op:
08-07-2022
Werken Aan Woongeluk Richard Van Tol Def

Hoe belangrijk een woning is, weet Richard Tol (60 jaar) als geen ander. Hij leefde een jaar op straat. Nu huurt hij van Waterweg Wonen een woning aan de Van Beethovensingel. Zijn advies aan anderen: laat het niet zover komen. “Ik ben blij dat ik leef en mijn dochters kan zien. Ik zit nog in de schuldsanering, maar mijn huur probeer ik op tijd te betalen.” Perry Graute van Waterweg Wonen heeft daarom regelmatig contact met hem. 

Richard wilde vroeger hetzelfde als de meeste mensen: huisje-boompje-beestje. Zijn huwelijk liep helaas mis en eindigde in de rechtszaal. Toen de rechter het huis aan zijn ex-vrouw toewees, stond hij begin 2017 op straat. “Ik ben gaan lopen en in het park gaan zitten. Ik had geen baan, geen geld, geen huis. 24 uur per dag buiten leven is niet te doen, vooral vanwege de kou. Ik werd mager en onverzorgd. Bij mijn zus kon ik even douchen en eten, maar niet blijven. Op straat leven is de hel op aarde.” 

Bvv 130522 Richard Van Tol 05

Naar de daklozenopvang
Een daklozenuitkering aanvragen ging mis. En ook bij de opvang kon Richard in het begin niet terecht. Hij voelde zich aan zijn lot overgelaten. Nadat hij een jaar op straat had geleefd, kreeg hij een plek in daklozenopvang De Elementen.

“Ik heb 2 dochters en daarvoor wilde ik blijven leven. Ik had daar een dak boven mijn hoofd, maar je moet je aanpassen. Alles gebeurt daar in een vast ritme: zitten, eten, op tijd naar bed. Kees, die daar werkte, heeft mij geholpen bij het zoeken naar een huis. Daar ben ik hem dankbaar voor.” 

Blij dat ik leef
Hij woont nu 3 jaar aan de Van Beethovensingel. “Mijn huis is mijn alles. Ik wil nooit meer op straat leven. Welke mooie vrouw ook op mijn pad komt, mijn woning sta ik niet af. Ik zie mijn dochters gelukkig weer. Af en toe komen ze een weekendje bij me slapen. Ik ben vooral blij dat ik leef. Mijn advies aan anderen: laat het nooit zover komen.”

Toch blijft het lastig om financieel rond te komen, zeker omdat Richard in de schuldsanering zit. “Dat duurt nog een paar maanden. Soms zit er iets tegen. Gelukkig kan ik Waterweg Wonen bellen als ik ergens mee zit. Dat geeft rust.” 

Bel ons bij problemen
Dat is precies de boodschap die Perry van Waterweg Wonen aan huurders wil geven. “Heb je problemen met het betalen van je huur, bel ons dan. Wij merken dat meer mensen moeite hebben met het betalen van de huur, zeker nu alles duurder wordt. Dat levert veel stress op. Als een huurder belt, maken we afspraken over wat wél lukt. Dat noemen we sociaal incasseren. Net als Richard weten wij hoe belangrijk een dak boven je hoofd is. Zo werken we samen aan woongeluk.”