Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

Met z’n allen om de tafel met de architect

Geplaatst op:
29-11-2022

‘MUWI1’ is een buurt in de wijk Babberspolder-Oost. De buurt MUWI1 bestaat uit de woningen tussen het vierkant gevormd door de Van Hogendorplaan, Kethelweg, Lobeliastraat en de Meidoornstraat. Hoe gaat het nieuwe MUWI1 eruitzien? Huurders doen zelf mee om hun buurt vorm te geven. Waterweg Wonen en de architect KAW organiseerden 3 sessies in oktober en november. Over de woningen, de openbare ruimte en het samen leven. Met alle ideeën gaat de architect nu aan de slag.

Het doel was ideeën ophalen om deze buurt in Babberspolder-Oost te vernieuwen. MUWI1 bestaat uit ongeveer 700 portiekflats en eengezinswoningen. Huurders zijn positief verrast dat ze kunnen meedoen, merkte Else Hagers, medewerker bestuursstaf. “Iemand vroeg mij: ‘Is er écht nog geen plan?’ Nee, dat is er dus niet. Het is wel zeker dat het een mix van renovatie, sloop en nieuwbouw wordt. En dat er méér typen woningen komen. Zodat jong en oud in de buurt kan blijven wonen. Hoe? Dat bedenken we samen.”

Hoe deel je een woning in?
Op de eerste avond liet de architect plattegronden van woningen zien. De indeling van nu én mogelijke indelingen na de renovatie. “In groepjes praatten we erover. Een slaapkamer opofferen is voor gezinnen geen optie. Voor starters zou dat bijvoorbeeld wel passen. We hebben ook voorbeelden van nieuwbouwwoningen laten zien. Over sommige woningen waren bewoners direct enthousiast.”

Hoe maken we de buurt groen, veilig en gezellig?
De tweede avond ging over onder meer over de groene ruimte, speelplekken en parkeren. “Auto’s rijden soms hard. Brede stoepen of drempels kunnen het veiliger maken. Waar parkeren we de auto’s? En waar parkeren we fietsen? Bewoners vinden het lastig om de fiets in de berging te zetten. De trap is namelijk erg steil. De architect liet andere mogelijkheden zien”, legt Else uit. De architect liet ook voorbeelden zien hoe de buurt nog groener kan worden. 

Samen leven
Samen leven was het onderwerp op de derde avond. “Hoe woon je samen in een portiek? Hoe wil je elkaar ontmoeten op de galerij? Huurders deelden wat zij fijn vinden. Heel inspirerend.”

Eind 2023 is het plan klaar
De architect KAW gaat met al die ideeën een plan maken. Else: “We hopen dat het plan eind 2023 zeker is. Veel stappen volgen dan nog. Ongeveer in 2030 moet de nieuwe buurt klaar zijn.”