Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

Meedoen zorgt voor meer woongeluk

Geplaatst op:
14-04-2023
Bvv 140223 Wenenflat 02

Een vragenlijst over woonbeleving invullen. Een koffieochtend organiseren. Of lid zijn van een bewonerscommissie. Er zijn véle manieren om als huurder mee te doen. Waarom is dat belangrijk? En hoe kun je dat doen? 

Door mee te doen heb je invloed op je woonomgeving. “Huurders zijn experts op het gebied van wonen. Zij weten het beste wat zorgt voor woongeluk. Daarom zeggen wij: doe mee! Wij hebben huurders nodig”, vertelt Else Hagers van Waterweg Wonen. 

Een bewonerscommissie denkt mee
Huurder Henk Roodenburg is het daar helemaal mee eens. Hij is al jaren voorzitter van de Huurdersbelangenvereniging (HBV) in de Hoofdstedenbuurt in Holy. “Bewoners weten het beste wat goed is voor hun flatgebouw of buurt. Een bewonerscommissie heeft inspraak. Dat is wettelijk zo geregeld. Zo denkt de HBV mee over hoe we in de Hoofdstedenbuurt van het gas af moeten. Wij bespreken onder andere ook wat er met de ruimtes moet gebeuren waar vroeger containers stonden.” 

Jongere mensen zijn welkom
Bij bewonerscommissies zijn enthousiaste huurders welkom, vertelt Henk. “Er zijn vooral huurders actief die al met pensioen zijn. Commissies willen er graag jongere mensen bij. Bij de HBV kun je ook actief worden in een van onze 9 flatcommissies. Die gaan over de zaken in de eigen flat. Zij organiseren bijvoorbeeld koffieochtenden of andere activiteiten. Overal in Vlaardingen zijn bewonerscommissies als die van ons actief. Spreek gerust de leden aan.” 

Meedoen kan ook als je minder tijd hebt
Wie minder tijd heeft of niet in een commissie wil, kan toch iets doen voor zijn eigen buurt. Else legt uit hoe: “Meedoen kan ook door een vragenlijst in te vullen over je woning of woonomgeving. Of naar een bijeenkomst te komen. Aan de gesprekken over de vernieuwing van MUWI1, een buurt in Babberspolder-Oost, deden bijvoorbeeld veel bewoners mee. Daar zijn we ontzettend blij mee.” 

Klop met ideeën aan bij je wijkconsulent
Huurders die zelf iets willen organiseren voor hun buurt, kunnen altijd aankloppen bij hun wijkconsulent. Die is onderdeel van het gebiedsteam van Waterweg Wonen. Op pagina 16 zie je wie er in jouw buurt werken. Else geeft een voorbeeld van zo’n activiteit: “Bewoners in de Petuniastraat wilden graag nadenken over de speeltuin in de buurt. Met elkaar organiseerden wij begin van het jaar een nieuwjaarsborrel. Meedoen werkt namelijk twee kanten op. Wij willen ook meedoen aan ideeën die huurders bedenken. Zo werken we samen aan woongeluk.” 

Op waterwegwonen.nl/meedoen vind je alle bewonersvertegenwoordigingen per wijk.

Meedoen Logo