Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

Huurverhoging en huurverlaging 2023

Geplaatst op:
18-04-2023
Huurverhoging (3)

Informatie over de huurverhoging en huurverlaging

Vóór 1 mei ontvang je de huurverhogingsbrief. Hieronder lees je alles over de huurverhoging voor sociale huurwoningen, vrijesectorwoningen en overige ruimtes, en huurverlaging. In de veelgestelde vragen vind je uitgebreide informatie, onder andere over hoe je bezwaar kunt maken en huurtoeslag.

Huurverhoging sociale huurwoningen
Vóór 1 mei ontvang je de huurverhogingsbrief. De huur van een sociale huurwoning mag in 2023 maximaal 3,1% stijgen. Voorheen volgde Waterweg Wonen de inflatie. Maar die is nu zo hoog, dat we dat niet doen. We volgen van 2023 tot en met 2025 de gemiddelde loonstijging. En daar blijven we dan met de huursomstijging 0,5% onder. De lonen stijgen dus meer dan de huren. De maximale huurverhoging die Waterweg Wonen in 2023 hanteert, komt dan op 2,8%. Dit is een stuk lager dan de prijsinflatie. De huur gaat dus omhoog, maar echt niet met een hoog percentage.

Wat is huursomstijging?
Huursomstijging is het totaal van alle huurverhogingen die een woningcorporatie in een bepaald jaar doorvoert. Het gaat dus om alle sociale huurwoningen van Waterweg Wonen opgeteld.

De overheid bepaalt hoe hoog de huursomstijging mag zijn. Die is voor 2023 2,6%. Dat betekent dat de totale huurprijs van alle sociale woningen van Waterweg Wonen niet meer dan 2,6% mag stijgen. Voor individuele huurders die een sociale huurwoningen huren, geldt dat de maximale huurverhoging 3,1% is.

Huurverlaging voor deel van de huurders
Voor een deel van onze huurders gaat per 1 juni 2023 de huur omlaag. Die verlaging is erg welkom in deze dure tijd waarin prijzen stijgen. Is het inkomen van je huishouden niet meer dan 120% van het sociaal minimum? En is je kale (netto) huur hoger dan 575,03 euro? Dan gaat deze naar 575,03 euro. 

Je hoeft voor deze huurverlaging niets te doen. Waterweg Wonen krijgt van de Belastingdienst door of jij bij de groep hoort die hiervoor in aanmerking komt. De regering heeft deze regeling met woningcorporaties afgesproken. Zij vinden het namelijk allebei belangrijk dat de huren betaalbaar blijven. 

Heb je geen voorstel ontvangen voor huurverlaging voor je woning? En denk je daar wel recht op te hebben? Stuur dan een e-mail naar huurverlaging@waterwegwonen.nl.

Let op! Heb je recht op huurtoeslag? Geef dan zelf zo snel mogelijk het nieuwe huurbedrag door aan de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je moet terugbetalen. Waterweg Wonen geeft de huurverlaging ook door aan de Belastingdienst. Maar in dat geval wijzigt de Belastingdienst het bedrag van de huurtoeslag pas per 1 juli, terwijl de huurverlaging ingaat per 1 juni 2023. Dat betekent dat je 1 maand te veel huurtoeslag ontvangt. Als je het zelf (op tijd) doorgeeft, wijzigt het bedrag per 1 juni 2023. 

De verantwoordelijkheid om het nieuwe huurbedrag door te geven aan de Belastingdienst ligt bij de huurder. Dus kijk bij Mijn Toeslagen of het bedrag is gewijzigd. 

Huurverhoging vrije sector en overige ruimtes
De percentages huurverhoging, regels en wat je moet doen in geval van een geschil voor de vrijesectorwoningen en overige ruimtes, kun je lezen in de veelgestelde vragen hieronder.

Veelgestelde vragen
Heb je vragen over de huurverhoging? Kijk of deze tussen de veelgestelde vragen staan. Daar kun je ook lezen hoe je bezwaar moet maken. Heb je vragen over de huurverlaging? Kijk dan bij de veelgestelde vragen over de huurverlaging

Staat je vraag er niet bij? Stel deze dan gerust via mijn.waterwegwonen.nl. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@waterwegwonen.nl. Bellen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 16.30 uur op telefoonnummer 010 248 88 88.