Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

Het verhaal achter een schoon liftknopje

Geplaatst op:
21-06-2021
Liftknopje2

Corona zorgde voor een nog sterkere focus op het schoonhouden van gemeenschappelijke ruimten in complexen. Net na het uitbreken van de coronapandemie gingen actieve huurders in de Westwijk aan de slag met het schoonmaken van liftknopjes, liftspiegels, trapleuningen en deurklinken in hun complex. Ook reclamefolders werden opgeruimd. De door Waterweg Wonen beschikbare schoonmaakmiddelen komen hierbij goed van pas. Hoe is het initiatief ontstaan en hoe staat het er nu mee? Sociale wijkmeesters Solange en Dianca geven een toelichting.

“Nog voordat we te maken kregen met de coronapandemie, organiseerden we een schoonmaakactie in de Westwijk. Hiervoor stelden we schoonmaakmiddelen beschikbaar”, vertelt Solange. “Deze actie werd zeer gewaardeerd”, vult Dianca aan.

Dichtbij en zichtbaar
Vanuit hun rol als sociale wijkmeesters spreken Dianca en Solange veel wijkbewoners. “Zo weten we wat er in de wijk speelt. Door in gesprek te gaan, lukt het om mensen enthousiast te maken om binnen hun complex opruim- en schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren. Zolang je het ‘dichtbij’ houdt, willen mensen echt wel helpen aan het schoon en veilig houden van de woonomgeving.”

Wat is het succes?
“Mensen willen voelen dat ze gehoord en gezien worden”, geeft Solange aan. “We nemen alle meldingen serieus. Dat wordt gezien en mensen zijn hierdoor bereid om ook een stapje extra te zetten. Doordat we mensen betrekken bij onze werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het opstellen van leefregels in complexen, zie je dat het meer ‘eigen’ wordt.” Dianca vult aan: “Mensen weten ons echt te vinden. Gisteren sprak een mevrouw mij aan over een onhoudbare thuissituatie. Samen bekijken we wie deze mevrouw verder kan helpen, voordat het probleem groter wordt.”

Zien jullie al effecten?
We merken dat lijntjes met samenwerkingspartners zoals de gemeente Vlaardingen, Minters korter worden. We weten elkaar te vinden en dat is fijn. “Binnenkort organiseren we samen met de gemeente en Vlaardingen in Beweging een themaweek op basisschool Het Visnet over het belang van een schone omgeving”, vertelt Solange. We laten kinderen zien hoeveel organisaties er bezig zijn met het schoonhouden van de omgeving. Ook geven we informatie over hoelang het duurt voordat het kauwgompje dat je op de grond gooit, weg is. Hier proberen we bewustwording bij de kinderen te creëren.”

Preventie
Dianca: “Wij zijn allebei in mei 2020 gestart als sociale wijkmeester. Vanuit meldingen, over bijvoorbeeld rondslingerend vuil, zijn we gaan kijken hoe we preventief deze problemen op kunnen lossen. Het probleem dus echt bij de oorzaak aanpakken, het gedrag van mensen proberen te veranderen. En dat begint bij bewustwording.”

“Hoe kunnen we het gedrag beïnvloeden? Daarvoor zoeken we vooral praktische uitwerkingen. Dit vertaalt zich meestal in acties en initiatieven met samenwerkingspartners”, vult Solange aan. Neveneffect van die acties is dat onze lijntjes met zowel bewoners als samenwerkingspartners korter worden, we zichtbaar zijn in de wijk en we hierdoor ook bewoners die soms wat lastiger te vinden zijn, in het oog hebben.”  

De dames zijn bescheiden over de resultaten. Die zijn lastig te meten. Want problemen die voorkomen worden door een luisterend oor, gerichte doorverwijzingen en gerichte hulp, zijn niet zichtbaar. Achter het mooie bewonersinitiatief (het schoonhouden van gemeenschappelijke ruimten in een complex) bleek een veel groter en waardevoller verhaal te zitten. Voor bewoners, maar ook voor Waterweg Wonen.