Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen
Waterweg Wonen thuis in Vlaardingen

Bouw eengezinswoningen in de Westwijk gestart!

Betaalbaar DroomwolkWoongelukeenplekvooriedereen vitaal
Geplaatst op:
02-06-2022
Thema’s:
Betaalbare sociale huurwoningen Een plek voor iedereen Vitaal

50 sociale huurwoningen en 14 koopwoningen

De bouw van de 64 eengezinswoningen in de Westwijk is gestart. Aannemer Plegt-Vos bouwt aan de Floris de Vijfdelaan 14 koopwoningen en 50 sociale huurwoningen. De 50 sociale huurwoningen worden in opdracht van Waterweg Wonen gebouwd en verhuurd. De 14 koopwoningen zijn door de aannemer ontwikkeld en al verkocht.
Gisteren werd de start van de bouw gevierd. Marieke Kolsteeg (directeur-bestuurder Waterweg wonen, Jacky Silos (wethouder gemeente Vlaardingen), Hamit Karakus (programmadirecteur van de Westwijk) en Bart Kuipers (Plegt-Vos) sloegen de 'eerste' paal van de woningen. In het najaar volgt een feestelijk moment met de toekomstige huurders en kopers.


Tot 2030 worden ongeveer 4.500 woningen gebouwd in Vlaardingen. De gemeente zorgt voor plekken waar 600 extra corporatiewoningen gebouwd kunnen worden. Zowel sociale huurwoningen als vrije sectorhuurwoningen voor middeninkomens.

De woningen zijn zeer energiezuinig
De huurwoningen hebben 4 kamers, vloerverwarming en een warmtepompinstallatie met boiler. Deze installatie zorgt voor verwarming en warm tapwater. Op het dak komen zonnepanelen die evenveel energie opwekken als dat er verbruikt wordt. Mede hierdoor zijn het nul-op-de-meter- (NOM-)woningen. NOM-woningen zijn zeer energiezuinig en zeer goed geïsoleerd. Zo is weinig energie nodig om de woning warm te houden. Een NOM-woning heeft geen gasaansluiting meer; alle installaties zijn elektrisch. De woningen zijn daarmee toekomstbestendig.

De nieuwbouw is onderdeel van de woonvisie in Vlaardingen
De gemeente Vlaardingen heeft, in nauwe samenwerking met de Vlaardingse woningcorporaties, deze woonvisie (www.vlaardingswonen.nl) opgesteld. De woonvisie schetst de ambities en mogelijkheden voor Vlaardingen op het gebied van wonen. In Vlaardingen zijn drie grote opgaven:
• Stad en wijken uit balans, leefbaarheid verder onder druk
• Meer woningen nodig vanwege woningnood
• Aantal woongebouwen heeft te weinig kwaliteit
Deze nieuwbouw is een begin van de vernieuwing van de Westwijk.

Oplevering
Waterweg Wonen verwacht de woningen vanaf november 2022 tot februari 2023 op te leveren.

GewoonWonen.NU
Woningcorporaties in de regio Rotterdam willen 30.000 sociale huurwoningen bouwen voor 2030. Zij vrezen dat wonen in de regio anders voor grote groepen onbereikbaar wordt. Dit schrijven zij in het manifest ‘Gewoon wonen kan gewoon'. De bouw van deze woningen draagt hieraan bij. Meer informatie hierover op www.gewoonwonen.nu.